Sublimácia pomocou digitálnej tlače

Sublimation.jpg


V tomto článku sme pre vás pripravili zopár základných informácií o digitálnej sublimačnej tlači. Je účinnou metódou pri výrobe produktov v textilnom odvetví. Výhodou sublimácie sú rozhodne živé farby, odolné pri praní a proti oderu, ako aj atmosférickým faktorom (UV žiarenie).

V skratke o sublimácii

Proces sublimácie funguje na princípe zmeny skupenstva látky z pevného priamo na plynné, bez predchádzajúceho topenia (bez prechodu na kvapalné skupenstvo).
Ako to funguje pri tlači? Pri zahriatí sa sublimačné atramenty menia na plyny, ktoré sa pevne naviažu do polyesteru. Tlačí sa buď priamo na špeciálny polyesterový materiál, alebo nepriamo pomocou transferového papiera a následného zalisovania. Vtedy tlačíme grafiku na povrch prenosového papiera a transferujeme na výrobok. Po odtransferovaní pigmentu z prenosového papiera vyťahujete z lisu potlačený výrobok.

Jednoducho povedané, sublimačná tlač je proces, pri ktorom sú špeciálne vyrobené atramenty, (obsahujúce teplom aktivované „sublimačné farbivá“), fixované teplom a tlakom na polyesterový substrát, ako je polyesterová tkanina alebo polyesterom potiahnutý povrch.

S atramentovou sublimačnou tlačiarňou tlačíte na širokú škálu PES tkanín a upravovaných - coatovaných povrchov. Vrátane elastických športových tkanín, ťažkého plátna a ultraľahkej voály - záclony.
Sublimovať môžete aj na celý rad nepolyesterových materiálov, ako drevo, kov, plasty, sklo a keramika. Tie musia byť povrchovo upravené PES lakom. Príležitosti sa rozširujú dostupnosťou polyesterových sprejov, ktoré vám umožnia coatovať výrobky svojpomocne.

Zákazníkom môžete tak ponúknuť výrobu vlajok, banerov, športového oblečenia, módneho oblečenia ako sú šaty tašky a topánky, reklamných darčekov a iných flexibilných možností.

Pri sublimácii je potrebné myslieť na to, že:

  1. Špeciálne teplom aktivované atramenty sa tlačia na digitálny transferový prenosový papier, zvyčajne zrkadlovo.
  2. Potrebujeme tepelný lis (vhodný pre voľné kusy) alebo kalander (vhodný pre kontinuálne médiá na kotúčoch). Potlačený transfer papier umiestnime na médium. Tlak a teplo sa potom aplikujú pomocou tepelného lisu alebo kalandra (zvyčajne 180 až 200 °C počas 35 až 60 sekúnd).
  3. V porovnaní s ekosolventnou tlačiarňou sa nevyžaduje žiadny čas sušenia ani dodatočná povrchová úprava.
  4. Proces permanentne zafixuje potlač do polyesterovej tkaniny a tlač nie je možné poškriabať ani vymyť. Stáva sa súčasťou tkaniny a nemá žiadnu textúru nad textíliou. To znamená, že nebude praskať, odlupovať sa a môže sa prať a žehliť s minimálnou stratou farby.
  5. V prípade pevných predmetov, potlač absorbuje polyesterová vrstva (PES lak) a jeho mechanické vlastnosti sú dané touto vrstvou.

Vedeli ste že?

Najskoršie dôkazy o tejto metóde tlače siahajú až do roku 1957 vo Francúzsku. Noël de Plasse vyvinul metódu tlače pre Sublistatis SA, keď zistil, že farbivá sublimujú.

 

Hlavné myšlienky

  • Sublimácia je proces pri ktorom sú sublimačné atramenty fixované teplom a tlakom.
  • Sublimácia je možná iba na polyesterové materiály.
  • Je priama a nepriama digitálna sublimácia.
  • Sublimácia nie je vhodná na bavlnu.
  • Lisuje sa zvyčajne pri teplote 180 až 200 °C počas 35 až 60 sekúnd.

 

V ponuke máme stolové riešenia Sawgrass alebo veľkoformátové sublimačné tlačiarne DGI.

Kompletnú ponuku produktov sublimačných tlačiarní nájdete tu...

a na stránke www.rolanddga.sk

 

Váš tím ALPHASET